Wednesday 8 March 2017

Manok Pansuh



Manok Pansuh adalah masakan ayam yang dimasak di dalam buluh.  



Masakan asal masyarakat Iban ini agak popular di Sarawak.  Sesuai untuk majlis santai bersama keluarga di hujung minggu. Boleh juga dicuba di hotel-hotel atau restoran ketika BBQ.   Ia agak unik dan eksotik untuk dicuba oleh pelancung-pelancung asing.  
Di sini saya sertakan resipi secara ringkas.




1 ekor ayam saiz sederhana
2 batang buluh
segenggam pucuk ubi kayu

Bahan A :
4 cm halia
2 batang serai
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
7 biji cili padi
2 biji cili hidup  

Bahan B :
1 kuntum bunga kantan
2 helai daun kunyit


1.  Tumbuk Bahan A.  Kemudian dicampurkan dengan Bahan B yang dihiris halus.

2.  Gaulkan bahan-bahan itu ke dalam ayam.  Masukkan garam dan ajinomoto jika guna.


3.  Perapkan dalam 1/2 jam.

4.  Lepas itu masukkan ayam itu ke dalam buluh.  Tutup dengan pucuk ubi dengan padat.  Pucuk ubi tu fungsinya sebagai penutup selain sedap untuk dimakan.




5.  Bakar buluh berisi ayam itu di atas bara api seperti membakar lemang.






No comments:

Post a Comment